Emile Goethals (1854-1932) was een legendarische burgemeester en een boeiende figuur in de geschiedenis van Meulebeke. Op zondag 27 april brengt heemkring Mulenbeca zijn erfgoed tot leven met een tentoonstelling, een rijk geïllustreerd boek en gidsbeurten. Ontdek de oude dorpspolitiek, de verdwenen brouwerij en de sociale spanningen van zijn tijd.
Wie was Emile Goethals?
Emile Goethals, afkomstig uit een molenaarsfamilie in Meulebeke, werd in 1888 burgemeester na de dood van Prudent Plettinck. Hij leidde met succes de familiebrouwerij ‘Le Damier’ Goethals-Mertens op de hoek van Meulebeke Plaats en de huidige Mouterijstraat, breidde uit met een mouterij en verbeterde de productie door innovatieve investeringen.
Naast een succesvol ondernemer was Goethals ook politiek actief. Hij richtte een ziekenkas en spaargilde op en zorgde voor de orde in de gemeente. Tijdens de Duitse bezetting van 1914 bleef hij burgemeester, wat hem voor moeilijke keuzes stelde. Na de oorlog trad hij af, maar bleef werkzaam in de gemeentelijke administratie.
In 1927 vierde hij samen met zijn echtgenote Mathilde zijn gouden jubileum, een uitzonderlijke gebeurtenis in die tijd. Goethals overleed in 1932. In het centrum van Meulebeke herinneren de Goethalsplaats, de Mouterijstraat en zijn imposante grafmonument op de gemeentelijke begraafplaats aan zijn nalatenschap. Aan de voet van de toren van de Sint-Amanduskerk ligt een steen met zijn naam erop, die werd ingemetseld tijdens de eerstesteenlegging in 1896.
Praktisch
De expo, die tal van voorwerpen uit brouwerij ‘Le Damier’ bevat, is doorlopend te bezichtigen tussen 10.00 en 18.00 uur.
Gidsbeurten ‘Op stap met burgemeester Goethals’, met bezoek aan enkele authentieke vergeten plaatsen in het centrum, starten om 10.30 uur en om 15.30 uur. De wandeling is ongeveer 3 km.
Om 14.30 uur wordt het boek ‘Meulebeke tussen pot en pint. Burgemeester-brouwer Emile Goethals’ van Iñez Demarrez voorgesteld.
Zondag 27 april
Baljuw Vermeulenstraat 1 (Freinetschool De Koorddanser)
Parkeermogelijkheid op Meulebeke Plaats of langs achteringang Rijselstraat
Alle activiteiten zijn gratis.