Tielt krijgt een nieuw, modern sportzwembad in het hart van de stad, op het terrein tussen de Europahal en sporthal De Ponte. Zowel sportclubs, scholen als recreatieve zwemmers zullen er gebruik van kunnen maken.
DOORDACHTE KEUZE
De beslissing om het zwembad in Tielt te bouwen, is niet licht genomen. Het is de slotsom van een uitgebreid locatieonderzoek ingegeven door de definitieve sluiting van de Tieltse zweminfrastructuur enerzijds en de in 2030 aflopende milieuvergunning voor het Meulebeekse bad anderzijds.
Twee onafhankelijke studies, een ‘locatiestudie’ opgestart in de zomer van 2024 door adviesbureau Mondea en een ‘regionale sportinfrastructuurstudie’ opgemaakt vanuit Midwest, geven objectieve argumenten om de keuze voor de aangeduide locatie te verantwoorden. Doel van beide studies was om tot een een objectief afwegingskader te komen om van daaruit een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, gebaseerd op alle relevante parameters. Uiteraard is ook het juridische en stedenbouwkundige luik voor de potentieel interessante sites bekeken. Bepalend daarbij was het beperken van de doorlooptijd om vertraging door tijdrovende wijzigingen van ruimtelijke uitvoeringsplannen of omgevingsvergunningen te vermijden. Ook die toets doorstond de site De Ponte, gezien die al is ingekleurd als recreatiegebied.
De locatiestudie van Mondea toont verder aan dat het sportzwembad in Tielt de laagste verplaatsingsinspanning vraagt van de scholen – een sterk bepalende factor – en ook nog eens de beste mobiscore behaalt. De mobiscore geeft aan hoe goed een locatie bereikbaar is met verschillende vervoersmiddelen, zowel te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer als met de auto. Hoe hoger de score, hoe makkelijker je zonder auto overal geraakt. De score houdt rekening met de nabijheid van winkels, scholen, openbaar vervoer en andere voorzieningen.
Midwest nam alle cijfers van zowel zwembad Tielt als Meulebeke mee in de aanbeveling. Hun regionaal plan wijst verder op een grote nood aan extra zwembadwater in de Midwest-regio aan Tieltse kant. Door het nieuwe zwembad centraal in Tielt te vestigen, is er een optimale spreiding van zwemfaciliteiten binnen de regio en vermijdt men het ontstaan van een ‘blinde vlek’ voor zwemwater. Het huidige zwembad in Meulebeke blijft open totdat het nieuwe open gaat. Zo is er voor alle gebruikers (scholen, verenigingen en vrije zwemmers) een zachte overgang.