Week van de Duurzame Gemeente

Dit initiatief heeft als doel de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties nog beter bekend te maken bij een ruim publiek. Deze doelstellingen bieden een kader voor een duurzame toekomst voor onze planeet en haar bewoners tegen 2030 en gelden voor elk land wereldwijd. Het stadsbestuur wil iedereen warm maken om samen werk te maken van een duurzamere stad. Samen met verschillende partners levert de stad inspanningen om de SDG’s toe te passen binnen het beleid. We geven hierbij graag enkele initiatieven mee en geven ook aan hoe je zelf aan de slag kan, want ook met kleine acties kan jij het verschil maken.

 

LOKALE ACTIES 

  • In sporthal De Ponte zijn dit jaar twee drinkwatertappunten geïnstalleerd, zowel in het oude als het nieuwe gedeelte. Vergeet niet om je drinkfles mee te brengen. Door te kiezen voor kraantjeswater en herbruikbare drinkbussen besparen we heel wat CO2.
  • Het lokaal bestuur zet dit jaar ook in op bijkomende fietsstallingen op diverse locaties in groot-Tielt. Een groot deel hiervan is ondertussen reeds geplaatst. Redenen genoeg om wat vaker de fiets te nemen in Tielt en zo een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving. 
  • Het stadsbestuur investeert verder in ontharding en vergroening. Op die manier komt er in de komende periode meer groen op het Rameplein, in Kanegem-Dorp en aan het rondpunt aan de Oude Pittemstraat. Ook in je tuin kan je meer groen aanplanten en verharding beperken. Nog tot en met 31 oktober kan je deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Lees er meer over op www.vk-tegelwippen.be.
  • Tielt is één van de vele lokale besturen die het Lokaal Energie- en Klimaatpact heeft ondertekend. Binnen diverse thema’s dienen verschillende doelstellingen behaald te worden. Zo is het de bedoeling dat de stad de komende jaren inzet op duurzame renovaties en hernieuwbare energie op wijkniveau. Hiervoor werkt het lokaal bestuur sinds dit jaar samen met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Een renovatieadviseur gaat dit najaar alvast aan de slag in de Europawijk om bewoners te helpen met vragen rond renoveren, premies, energiefacturen enz. Om zicht te krijgen op de staat van de woningen krijgen de bewoners nu de mogelijkheid om een vragenlijst in te vullen. Vervolgens vindt er tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, op 25 september, voor de bewoners een kennismakingsmoment met de renovatieadviseur plaats. Bijkomende initiatieven volgen later. 
  • Vanaf september herstarten de praattafels Nederlands voor anderstalige nieuwkomers waarbij vrijwilligers hen extra oefenkansen aanbieden via informele gesprekken. Deze praattafels zijn een initiatief van de werkgroep Solidaire Stad van de Mondiale Raad i.s.m. Welzijn Tielt en vinden plaats op diverse locaties. Concrete informatie vind je via www.welzijntielt.be/praattafels-nederlands. Wens je je als begeleider mee te engageren voor deze praattafels? Neem contact op met Welzijn Tielt of met Joris Cools (joppecools@gmail.com of T 0478 66 23 14). Heb je contact met anderstalige Tieltenaren? Informeer hen zeker over dit initiatief

Wilt u meer informatie over Tieltr? Neem contact met ons op.

Onderwerp

Ik ga akkoord om e-mails van Tieltr te ontvangen

Verzenden

Gesteund door

Tielt

© Tieltr